Badania wykazują, że mleko matki to najlepszy z dostępnych pokarmów, zapewniający bezpieczeństwo oraz prawidłowy rozwój dziecka.
Dlaczego warto karmić dziecko pokarmem matki?
Naukowcy od wielu lat przekonują, że kobiecy pokarm to najlepsza forma odżywiania noworodka. Składniki aktywne zawarte w mleku matki są idealnie dopasowane do wszystkich potrzeb malucha – białka wchodzące w skład pokarmu gwarantują prawidłowy rozwój, a także skuteczną ochronę. Dodatkowo składniki pokarmu matki są łatwo przyswajalne, a tym samym niezwykle proste do trawienia.
Dziecko karmione mlekiem matki jest bardziej odporne na różnego rodzaju infekcje, ta forma karmienia ma również wpływ na rozwój dziecka w przyszłości – udowodniono, że karmienie mlekiem matki zmniejsza ryzyko powstawanie chorób takich jak cukrzyca czy choroby serca.
Czym są i jak działają banki mleka?
Banki mleka to wyspecjalizowane placówki, które zajmują się pozyskiwaniem, magazynowaniem oraz dystrybucją kobiecego pokarmu. W tych specjalistycznych laboratoriach dba się między innymi o zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa, umożliwiających bezpieczne korzystanie z pokarmu.
Banki mleka działają dzięki Honorowym Dawczyniom, czyli kobietom z nadwyżką pokarmu, które decydują się na dobrowolne oddanie mleka. Dawczynią może zostać każda zdrowa kobieta w okresie laktacji – przed pobraniem pokarmu potencjalna dawczyni musi poddać się badaniu potwierdzającemu jej stan zdrowia.
Do kogo trafia pokarm z banków mleka?
Głównym zadaniem banków mleka jest pomoc najbardziej potrzebującym pacjentom, czyli dzieciom z ciężkimi chorobami oraz wcześniakom. Początkowe fazy rozwoju dzieci chorych i przedwcześnie urodzonych mogą zaważyć na ich życiu i zdrowiu, dlatego też prawidłowe funkcjonowanie banków mleka ma ogromny wpływ na ich przyszłość.
Dzięki bankom mleka możliwym staje się stworzenie równych szans, a także zagwarantowanie słabszym noworodkom odpowiednich warunków, umożliwiających ich prawidłowy rozwój.